Örökbe fogadott macik

Ismert emberek ajánlottak fel személyes tárgyuk kíséretében egy játék mackót

 

Tizennégymillió forint összbevétellel zárult szerda (december 3-án) késő este a Fogadj örökbe egy macit! Alapítvány negyedik jótékonysági árverése, amelynek keretében ismert emberek ajánlottak fel személyes tárgyuk kíséretében egy játék mackót, hogy a befolyó pénzt a fogyatékkal élők munkahelyteremtésére fordítsa a szervezet.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékkal élők nemzetközi napjává, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal született, betegség, baleset vagy katasztrófa következtében sérültté váltak problémáira. Világszerte mintegy 650 millióra becsülik a fogyatékkal élők számát, Magyarországon több mint 600 ezer embert tartanak számon, közülük mindössze hatvanezer főt foglalkoztatnak. Kilencven százalékuknak esélyük sincs arra, hogy megbecsült emberként élhessenek.

Az alapítvány a fővárossal együttműködve 2015-ben, hozzávetőleg 600 négyzetméteren nyithatja meg Magyarország első olyan kulturális térrel is kiegészült kávézóját, ahol a fogyatékkal élőket folyamatosan foglalkoztatnák. A belváros szívében lévő épületben a fogyatékkal élők művészeti alkotásait bemutató időszaki kiállítások is helyet kapnak. Kárász Róbert, az alapítvány létrehozója elmondta, a kávézó 70 millió forintból valósulhat meg.

A Nobel-díjas Kertész Imre által felajánlott mackó és a Sorstalanság című regényének dedikált példánya az eddigi jótékonysági aukciók legmagasabb értékén, 3,7 millió forintért kelt el. Csukás István plüss állatát és a Süsü a sárkány mese plakátjának dedikált példányát 1,5 millió forintnál ütötték le.

Kocsis Zoltán Kossuth-díjas karmester mackója mellett a Művészetek Palotája megnyitóján használt karmesteri pálcája 1 millió forintért cserélt gazdát. Esterházy Péter unokájának plüssfigurája és a Hahn-Hahn grófnő pillantása című regényének dedikált finn fordítása, valamint egy kézzel írt tanúsítvány 240 ezer forintért kelt el.

Tordy Géza színész macijának és színházi látcsövének licitjét 60 ezer forintnál ütötték le. Polgár Judit fiának mackója és a dedikált sakktábla 550 ezer forintért talált gazdára.

Haumann Péter színész unokáitól kapott macijai és a 2001-ben elnyert Súgó Csiga Díja félmillió forintért kelt el, míg Oszvald Marika plüssállatát és a színésznő saját kézzel készített pártáját 360 ezer forintért vásárolta meg új gazdája.

Forrás: MTI

 

 

Címkék:

2014. december 5. 11:46© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS