8 óra munka utána a 8 óra pihenés

Németországban tiltanák a munkaidőn túli munkatelefonálásokat


Észak-Rajna-Vesztfália munkaügyi minisztere anti-stressz törvényt vezetne be, amely megtiltaná, hogy a munkavállalókat munkaidőn kívül is el lehessen érni telefonon vagy e-mailen keresztül – írja a Wall Street Journal.

A munkahelyi stressz mostanában elég felkapott téma a német médiában. A jelenleg hatályos törvények szerint ugyanis a munkaadók kötelesek biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkakörülményeket biztosítani. Sok szakszervezet viszont régóta arra panaszkodik, hogy a cégek nem törődnek eléggé azzal, hogy munkavállalóik stresszesek a munka miatt.

A Bild-Zeitung cikke szerint minden ötödik német munkavállalót éri el a főnöke munkaidőn kívül is. A Bild felmérése szerint pedig minden harmadik német érzi úgy, hogy a folyamatos nyomás nélkül egészségesebb életet élhetne.

A németek az OECD országok munkavállalóihoz képest egyébként keveset dolgoznak: amíg például az amerikaiak évente 1800 órát töltenek munkával, a németek csak 1400-at, miközben az OECD-átlag 1765 óra (itt pesze csak a munkában töltött időről van szó és bnem a hatgékonyságról...).

Idén Franciaországban hoztak már a Németországban tervezetthez hasonló törvényeket, ott bizonyos munkavállalók már legálisan szakadhatnak el a munkahelyi pörgéstől munkaidő után.

Magyarországon nem hallani hasonló törvények előkészítéséről, de a TV2 Csoport gyakorlata is más irányba halad.

A munkavégzés mai, felgyorsult világában, az okostelefonok, laptopok, távoli elérések korában, a munkaidő határai bizony - tetszik, nem tetszik - elmosódnak. Nálunk sem a szó szoros értelemben vett munkaidő (a munkahelyen töltött idő) van a fókuszban, hanem az elvégzendő munka. Ennek megfelelően a TV2 Csoport belső szabályozása például inkább a rugalmas munkaidő-beosztás felől megközelítve próbálja javítani a munka-magán élet egyensúlyt valamint a teljesítményértékelő rendszeren keresztül jutalomszabadsággal  és nem utolsó sorban a munkaszervezés, pontosabban a helyetteítések hatékonyabb rendszerével próbálja elismerni, illetve kompenzálni a kiemelkedő, időszakosan valóban megterhelő munkavégzést.

Forrás: index.hu

 

Címkék:

2014. szeptember 22. 14:04© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS