A láthatatlan munka ünnepe

Április első keddje EU-szerte a láthatatlan munka napja.

Minden olyan munka, amelyért nem kap fizetést az azt végző személy láthatatlan munka. Jellemzően ezek házi- illetve házkörüli munkák, csecsemőgondozás, gyermeknevelés, beteg, idős, vagy fogyatékos személyekről való gondoskodás, illetve a közösség érdekében végzett önkéntes munka.

A láthatatlan munkát többnyire nők végzik: a magyar nők például átlagosan heti tíz órával többet töltenek csecsemőgondozással, gyerekneveléssel, hat órával többet főzéssel és házimunkával a férfiaknál. Még akkor is több fizetetlen munkát végeznek a magyar nők, ha történetesen ők a kenyérkeresők a családban, és a férfi munkanélküli. Ugyanakkor az idősekről való gondoskodás terén nincs jelentős különbség a nemek között.

A láthatatlan munka komoly mértékben járul hozzá a jövendő generációk felneveléséhez, erősíti a generációk közötti együttműködést és szolidaritást, és tehermentesíti az állami intézményrendszert. Ez a munka ugyanis rögtön látható és elismert munkává válik, ha nem a család egy tagja végzi, hanem felvesznek valakit az adott házimunkák elvégzésére, vagy ha egy állami (önkormányzati) intézmény látja el ezeket a feladatokat.

A láthatatlan munka becsült értéke eléri a GDP legalább egyharmadát.

Az Európai Unió törekvése is, hogy a társadalom ismerje el a munkaerőpiacon kívül végzett és meg nem fizetett munkáknak az erkölcsi és anyagi értékét: ne tekintse az érintetteket inaktívnak, csökkentse az őket érő diszkriminációt és becsülje meg mindazokat, akik munkája nem kap elég figyelmet és elismerést. További fontos törekvés, hogy a társadalom és az államok is a szakmai karrierrel egyenrangúnak tekintsék a családért vagy a közösségért végzett munkát, illetve hogy a munkaerőpiacon kívül végzett munkát az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a nyugdíjszámításnál is elismerjék.

Na de mit teszünk mi, itt a TV2-nél, hogy elismerjük, vagy legalábbis megkönnyítsük a láthatatlan munkát végzők nem kis táborának terheit? Ha nem is kifejezetten ezzel a céllal, de az ÓV-LAK létrehozásával és működtetésével, vagy akár a Teljesítményértékelő rendszeren keresztül megszerezhető jutalomszabadságokkal konkrétan is meg tudjuk könnyíteni a láthatatlan munka elvégzését. De mondjuk a helybeni, rendszeres orvosi vizsgálatok vagy a rugalmas munkaidő lehetősége, közvetett módon, de szintén jelentősen csökkenthetik a láthatatlan munka végzésének fáradalmait.

De egyébként, elismerni a láthatatlan munkát végzők értékes munkavégzését, nem is kerül sokba. Sokszor egy kis besegítés vagy köszönöm is elég!

 

 

 

Címkék:

2014. október 1. 17:08© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS