Mi is eljuthatunk idáig?!

Hely ahol túl kevés a szemét

Elindítottuk környezetvédelmi programunkat a Zöld iroda sorozatot. Az volt a célunk, hogy felhívjuk a TV2 Csoport munkatársainak figyelmét azokra a szükséges változtatásokra, melyek segítenek élhetőbbé, szebbé, gazdaságosabbá tenni munkahelyünket és tágabb környezetünket is.

Amennyiben ezeket a tanácsokat, ötleteket tudatosan beépítjük mindennapjainkba, nemcsak most, de hosszú távon is segítünk magunkon és csökkentjük biológiai lábnyomunkat.

És íme egy példa arra, hogyan is csinálják ezt az élenjáró "nagyok":

Néhány északi országban, mint például Norvégiában az energia felét szemétégetésből nyerik. A szemétégetők annyira hatékonyan működnek, hogy a város kénytelen szemetet importálni például Svédországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból.

A tengeri transzport ugyanis olcsó, így aztán ezer tonna-szám érkezik a szemét a norvég fővárosba. Az észak-európai mentalitás, az újrahasznosítás, a jövőbelátás mostanra ugyanis azt eredményezte, hogy Oslóban a központi fűtés, például az iskoláké, mind mind szemétégetésen alapszik. És Oslónak nincs elég szemete...

Az észak-európaiak „szemétből energiát” programnak hívják azt a fejlesztést, amely vészes hiányhelyzetet okozott. A svéd, a norvég és a finn szemétégető és energiaellátó rendszer évi 700 millió tonna szemetet képes elégetni, miközben ennek a három országnak a lakossága együttvéve is „csak” 150 millió tonna szemetet termel. Tavaly Svédország került abba a helyzetbe, hogy szemetet importált (800 ezer tonnát!) más országoktól.

A skandináv országokban szigorúan veszik a szelektív hulladékgyűjtést, a különböző hulladékot különböző színű zsákokba gyűjtik. A hulladékégetők optikai érzékelőkkel állapítják meg a zsákok színéből, hogy milyen jellegű a hulladék és ez alapján osztják szét. A szemét nagy részét elégetik.

A hatékonyságra jellemző, hogy míg például az Egyesült Államokban a szemét 34 százaléka kerül szeméttelepekre, Svédországban ez alig négy százalék.

Forrás: Index.hu, Metropol.hu

 

 

Címkék:

2014. október 1. 16:57© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS