Régi-új zöld gondolat: kupakgyűjtés a négyzeten

Sok kicsi sokra megy!

Az átlagember általában nehezen hiszi el, hogy az alig egygrammos kupakok összegyűjtésének közvetlenül bármilyen értelme lenne. Sokféle jelszóval gyűjtötték már az üdítős és ásványvizes PET-palackok műanyagkupakjait - olykor szupermarketeket, áruházláncokat is bevonva a többnyire jótékony célúnak hirdetett kezdeményezésekbe -, a valódi motiváció azonban mindig ugyanaz volt: minél többet összeszedni az értékes, könnyen hasznosítható, viszont környezetszemyező másodnyersanyagból. A környezetvédelmi és gazdasági célok egyértelműek, a begyűjtött mennyiség pedig immár közgazdasági szempontból is értelmezhető, hiszen a környezettudatos gondolkodás fejlesztése mellett, egy kilogramm kupakért 65 forintot fizetnek. Van rá példa, hogy egy-egy kupakgyűjtő akción, néhány hónap alatt, akár 30 tonnányi kupak is összegyűjthető (amely állítólag 3000 kilométer hosszú sort adna ki). A polietilén és polipropilén anyagból készülő kupakokat erre szakosodott cégek dolgozzák fel regranulátummá, amiből végül köztéri bútorok, virágtartó ládák, kerítéslécek, rendszámtartó táblák készülhetnek.

És, hogy mi TV2-sök mit szeretnénk kezdeni ezzel?

A zöld gondolat az egyéni kezdeményezők miatt született. Sok munkatársunk gyűjti a műanyagkupakokat egyénileg és adja le óvodákba, iskolákba, vagy akár áll egy jótékonysági ügy mellé, mint ahogy tette ezt Fodor Eszter kolléganőnk is, mikor felkarolta a beteg kisfiú, Zalánka ügyét. Neki három alkalommal tudtunk, a nézők segítségével, kupakot gyűjteni, mely esetekből 60 és 150 ezer forint közötti összeg gyűlt össze.

Tehát ezért, a komoly segítség nyújtásánák okán, megtalálhatjuk a folyosókon és néhány központi helyen az új TV2 Csoport zöld gondolat logójával ellátott műanyagkupak gyűjtő dobozainkat. Ezekbe a tárolókba lehet bedobni a kupakokat, amelyeket valamely - a TV2 Csoport kollégáinak bevonásával kiválasztandó - nemes ügy támogatására fordítunk.

VIDEÓK ÉS CIKKEK A KUPAKGYŰJTÉSRŐL:

Zalánka története

Aktív anyag, melyet Bertalan Adél készített

A TV2 adomán átadása

Újabb adomány Zalánkának
 

És, hogy még mire jó a kupak!
 

Címkék:

2014. szeptember 22. 13:34© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS