TV2 Életmentők

Tökéletes életmentő készülék, felkészült csapat

 

Defibrillátor készüléket helyeztünk el TV2 recepció mellé, ügyelve arra, hogy a készülék vészhelyzet esetén könnyen hozzáférhető legyen.

Az életmentő szettet használni igen könnyű, de mégis elengedhetetlen, hogy szükség esetén szakavatott kezekbe kerüljön, növelve a sikeres életmentés esélyét. Ezért első körben húsz kollégát személyes megkeresés alapján választottunk ki, akik részt vettek azon az oktatáson, melyen nemcsak a készülék helyes használatát ismertük meg, de felkészítést kaptunk a vészhelyzetek kezelésére is.

A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni?

Ha eszméletlen embert találsz, elsőként hívj segítséget, - a kiabálásodra biztos felfigyelnek a környezetedben - a mentők telefonszáma 104 (mobilról és vezetékesről egyaránt). Miután meggyőződtél róla, hogy a beteg nem lélegzik, vidd a félautomata defibrillátort a beteg közelébe. Nyisd fel a készülék fedelét, amely hangos üzenetekkel segít a szükséges teendőkben. Az üzenetek olyan ütemben hangzanak el, hogy azt végre is tudod hajtani.

Az újraélesztési folyamat során a defibrillátor használata pontokba szedve:

 1. Hívj segítséget - kiabálj és hívd a telefonodon a 104-es telefonszámot!
 2. Nyisd fel a defibrillátor fedelét és kövesd az utasításait!
 3. Nyisd szét a beteg ruházatát a mellkason úgy, hogy a mellkas szabaddá váljon! A készülék mellé segítségnek ehhez eszközöket találsz (pl. olló).
 4. Vedd ki az defibrillátorban található zacskót, mely két elektródát tartalmaz és tépd fel!
 5. A zacskóban található elektródákat ragaszd fel a beteg mellkasára úgy, ahogy azt az elektródákon látható ábra mutatja!
 6. Az elektródák felragasztását a készülék érzékeli és megkezdi a szívműködés ellenőrzését.
 7. Ha olyan ritmuszavart talál, amely elektromos shockkal kezelhető, feltölti a kondenzátorait és a shock leadó gomb világítani és villogni kezd.
 8. Ha a defibrillátor felszólítja a shock leadására, mindenki lépjen távol a betegtől, senki se érintse meg ilyenkor!
 9. A gomb megnyomásával az elektromos áramütést leadja.
 10. A készülék ismét ellenőrzi a ritmust.
 11. A készülék további utasításokat ad, ha a szívműködés nem tér vissza a normális ritmusba.
 12. Az újraélesztés során szükséges szívmasszázsra és a légzés fenntartására a megfelelő időpontokban figyelmeztet a készülék.

Ahhoz, hogy használd az életmentő készüléket, meg kell arról győződni, hogy a beteg nem lélegzik. A következő linken instrukciókat találsz:

Az újraélesztés ABC-je!

Amennyiben rosszulétet észlelsz valakin, a következő kollégák közül kérhetsz segítséget, de kérünk addig, amíg ő a helyszínre ér, az előzőekben írt ismeretek birtokában te is tedd meg a tőled telhetőt. A TV2 Életmentők csapatához előreláthatólag a jövő évben tud csatlakozni, aki szeretne.

                                                              
Gratulálunk minden résztvevőnek, hogy sikerekesen elvégezte a továbbképzést! És néhány hozzászólás a TV2 Életmentőitől az oktatást követően:

"Szuper volt, noha még mindig leszakad a csuklóm, tanulságos és hasznosan eltöltött két és fél óra volt! Köszi :)"

Keresztes Nikolett


"Köszönöm, hogy ott lehettem, fantasztikus 2,5 óra volt. A társaság pedig egyszerűen parádés volt! :-) Igaz a bal csuklóm nagyon be van dagadva a rengeteg pumpálástól :-) :-)
"

Fodor Anita

 

"Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, sokat tanultam a mai tanfolyamon! (Amit remélhetőleg soha nem lesz szükség alkalmazni!) :)"

Laczkó Imola
 

"Nagyon hasznos és tanulságos képzésben lehetett részünk, lelkes instruktorokkal és résztvevőkkel, ennek ellenére, bízom benne, soha nem kell a tanultakat élesben bevetnünk.

Köszönöm még egyszer a lehetőséget!"

Koleszár Vera

 

 

Címkék:

2014. szeptember 22. 14:00© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS