Hogyan étkezzünk nyáron?

Tizenegy jó tanács, hogy az őszi és téli hónapokra is egészségesek maradjunk

 

Ételeink korszerű megválasztása és elkészítési módja az év minden napján fontos. A nyári időszak azonban különösen változatos táplálkozási lehetőségeket nyújt, hiszen a zöldségek és gyümölcsök legnagyobb választéka ezekben a hónapokban érhető el. Ehhez igazodik csökkent energiaigényünk is, így apró változtatásokkal tehetünk azért, hogy az ételeink egészségesebbek legyenek. Az alábbiakban az „okos” vásárláshoz, a változatos elkészítéshez és a minőségi étkezésekhez olvashatunk ötleteket.

 

Együnk lédús terméseket

A nyári időszakban rengeteg friss zöldség és gyümölcs érhető el, melyek nagyban hozzájárulnak szervezetünk folyadékigényének kielégítéséhez, és felüdülést nyújtanak a nagy melegben.

Napi ötször zöldség és gyümölcs

Nyáron nem nehéz betartani, hogy naponta ötször együnk friss gyümölcsöt és zöldséget. Reggelire tegyünk a szendvics mellé paradicsomot, paprikát, uborkát, tízóraira és uzsonnára együnk friss gyümölcsöt, ebédre és vacsorára pedig friss salátákat, vagy grillezett zöldségeket.

Vitaminok télire

A naponta ötször elfogyasztott zöldség és gyümölcs, nemcsak szervezetünk hidratálásában segít, hanem sok-sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, melyekkel érdemes feltölteni szervezetünket a hosszú, hideg téli napokra is.

Hidegen sajtolt olajok

Ne féljünk olajakat használni a salátákhoz, zöldségekhez, hiszen segítenek a zsírban oldódó vitaminok beépülésében szervezetünkbe. Csakis jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat használjunk, ízletes a tökmagolaj, a dióolaj, a kukorica- vagy a szőlőmagolaj is. Az olívaolajok közül az extra szűz olívaolajat válasszuk.

Egyszerű salátaöntet

Az egyik legegyszerűbb salátaöntet elkészítéséhez 3-4 evőkanál extra szűz olívaolajra, 2 evőkanál balzsamecetre, 1-2 evőkanál frissen facsart citromlére, valamint sóra, borsra van szükségünk. Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, és ráöntjük a salátára, ami rögtön fogyasztható is. Ez az adag 2-3 fős salátához elegendő. A készen kapható salátadresszingek helyett válasszuk inkább ezt!

Tegyük félre a cukrot

Mivel bőven áll rendelkezésünkre friss gyümölcs, melyek természetes gyümölcscukorban gazdagok, édességigényünket elégítsük ki velük. Sütemények, desszertek készítésekor is a gyümölcsös változatokat válasszuk. Használjunk érett gyümölcsöket, amik finom édesek, így különösebb édesítésre már nem is lesz szükségünk.

Zöldfűszerek ízesítésre

Ízesítésre használjunk zöldfűszereket, melyek üdévé varázsolják az ételt, és felfrissítik szervezetünket is. Kiválóan használható salátákhoz a menta vagy a citromfű, húsokhoz a kakukkfű, rozmaring, lestyán, oregánó, halakhoz a kapor, petrezselyem, bazsalikom.

Halak és könnyű húsok

A vörös húsok helyett fogyasszunk könnyű fehér húsokat, például pulykát, csirkét, valamint halakat. Friss salátával tálalva igazán üdítő, szervezetünket nem megterhelő fogásokat tudunk elkészíteni. Salátákhoz olajos halakat is nyugodtan választhatunk. Együnk belőlük legalább kétszer egy héten.

Pácok

A kerti grillezés a nyár elengedhetetlen része. A készen kapható pácok, gyorspácok helyett használjunk inkább fokhagymát, zöldfűszereket és olívaolajat. Tökéletes ízharmóniát alkotnak a húsokkal, halakkal, zöldségekkel, igazán ízletes, puha, nyári grillételek készíthetők el használatukkal.

Elegendő folyadék

Nyáron különösen figyelnünk kell az elegendő folyadék fogyasztására. 10 kg testsúlyonként minimum 3 dl víz fogyasztása javasolt. A cukrozott italokat próbáljuk meg kerülni, és főként vizet fogyasszunk, a legjobban ez segít a hidratálásban.

Gyümölcs- és zöld teák

Szervezetünk frissítésében jó szolgálatot tehetnek a gyümölcs- és zöld teák is. Nyáron részesítsük ezeket előnyben a koffeint nagyobb mennyiségben tartalmazó fekete teával szemben. A gyógyteák közül a citromfű és a menta is kiváló választás lehet.

 

Nem kell messzire mennünk az egészséges ételekért, hiszen amikor dolgozunk segítségünkre van a Mákvirág étterem konyhája. Nemcsak nyáron, de télen is vásárolhatunk a bőséges salátáválasztékból. Hetente ehetünk hideg gyümölcsleveseket, megjelenik az étlapon a hűsitő gaspachio leves és a kímélő ételek csoportja is. A büfében egy jó hideg limonádéval frissülhetünk fel nap mint nap.

Séf Zsolt e heti ajánlata közé tartozik a hawaii csirkemell szeletek mozzarella koronával, gyümölcs rizs, friss kevert saláta, pestos tészta saláta, grillezett mediterrán zöldségek, őszibarack krémleves, grillezett citromboros tőkehal szeletek, cukkíni saláta aszalt paradicsommal és magvakkal, ruccolás friss saláta.

 

Címkék:

2014. szeptember 22. 13:59



© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS