Nehéz, de nem lehetetlen

Mint sok minden más, a cigarettáról való leszokás is fejben dől el

 

2014. május 8-án a TV2 egészségprogramjának keretében lehetőségünk volt kipróbálni a biorezonanciális módszert, mely segítséget nyújtott abban, hogy megszabaduljunk káros szenvedélyünktől a dohányzástól.

A dohányzás az egyik leggyakoribb legális káros szenvedélyek közé tartozik. Rágyújtani egy cigarettára mindennapos és gyakori dolognak számít. Sokan nagyon jó csapatépítő módszernek is tartják, hiszen egy cigaretta mellett beszélgetni a kollégákkal, néha aranyat ér!

Napjainkban az egészségtudatos szemlélet terjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy egy életre megszabadulnak a halmozódó koporsószögektől. A leszokás folyamata az elhatározásnál kezdődik, de mi következik utána? Talán segít a leszokni vágyóknak, ha látják és megértik, mi is vár rájuk ezen az egyáltalán nem könnyű úton.

Mint az összes többi függőség esetében, úgy a dohányzásnál is a hirtelen megvonás elvonási tünetekkel jár. Megvonást említünk, mert a siker akkor a legbiztosabb, ha nem a fokozatossággal kezdjük, hanem egyik napról a másikra tesszük le a cigarettát.

Mit tapasztalunk? Az első két hétben sóvárgás és hiányérzet kínozza a leszokóban lévőt, alvási problémákkal, napközben pedig koncentrációs zavarral küzd. Az első egy hónapban ezeket a tüneteket kiegészítheti a lehangoltság, vagy éppen ingerlékenység, türelmetlenség, emésztési zavarok. Az első tíz hétben ezt követi a kialakuló éhségérzet, ilyenkor bizony számolni kell a nem kívánt súlygyarapodással is.

Ahogy a saját bőrömön is éreztem, és láttam a leszokott kollágákat tényleg nem könnyű. Sokukkal a büfében találkoztam épp ropit majszolva, mások egy csoportba összegyűlve répát szorongatva a kezükben tették meg a délutáni sétájukat az épületek között, néha szájukhoz emelve a zöldséget, mintha cigarettáznának.

A dohányzásról való leszokás egy nagyon komplex folyamat. A nikotinfüggőség megszűnése ugyanis nem jelenti a vágy felszívódását, így komoly pszichológiai felkészülésre van szükség. Büszkék lehetünk azokra, akik csütörtök óta keményen tartják magukat az elhatározásukhoz. De azok a kollégák se csüggedjenek, kiknek most nem sikerült. Valószínű még nem volt meg a döntés a fejükben vagy életük olyan szakaszát élik éppen, mely nem teszi lehetővé ennek a nagy lépésnek a megtételét.  Reméljük ők is és még sok más még dohányzó kollégánk dönt majd úgy, hogy eldobja a cigarettát és csatlakozik az exdohányosok népes táborához!

A végeredmény magáért beszél: egy egészségesebb, aktívabb élet!

 

 

Címkék:

2014. október 1. 17:12© 2017 TV2 Zrt.
POWERED BY NEOPORT CORE CMS